Dziś święciliśmy pokarmy. Obejrzyj zdjęcia
2014-04-19 08:00:29(ost. akt: 2014-04-19 20:10:07)
W Wielką Sobotę w kościele katolickim przez cały dzień trwało święcenie pokarmów.
Do wielkanocnej święconki wkładamy najczęściej: chleb, jajka, kiełbasę, sól, chrzan, czasem ciasto.
W Polsce święcono pokarmy już w XIV. Początkowo jedynie chlebową figurkę baranka. Potem dodawano kolejno ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Na końcu święcony kosz został uzupełniony jajkiem i pozostałymi pokarmami, które obecnie weszły do kanonu święconki.
W Wielką Sobotę księża święcą pokarmy, które są przeznaczone na świąteczny stół. Tym samym w Kościele katolickim kończy się czas postu. Do wieczora nie sprawuje się mszy świętych. Popularny jest zwyczaj odwiedzania Grobu Pańskiego. Wieczorem rozpoczynają się obchody Wigilii Paschalnej.
Źródło: Dziennik Elbląski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez